Karin Castens’ rejsetips til Berlin

Jeg har i denne uge interviewet Karin Castens om hendes rejsetips til Berlin, så læs med her og få ny inspiration:Karin Castens

  • Hvem: Karin Castens, iværksætter og guldsmed med butik bag det Kongelige Teater nær Nyhavn (castens.com)
  • Hvad: Kreerer eventyrlige smykker til unikke menneske. Passioneret LARP’er og fænomenalt dygtig syerske. Måske så du hende i Klar, Parat, Sy!?
  • Hvorfor: Karin har tyske aner, en lejlighed i Berlin og kender Neukölln som sin egen bukselomme.

Hvad er det første, du gør, når du er Berlin?

Lige så snart jeg er ankommet, går jeg en tur i mit ”Kiez” for at se, hvad der her er blevet bygget og åbnet af spændende tiltag. Som resten af Berlin er Neukölln under konstant udvikling og har i de 10 år jeg har ejet lejligheden, udviklet sig fra at være et udpræget ”mindre heldigt kvarter” til ”det nye sort”, fordi kvarteret har været interessant og billigt nok til at tiltrække de kunstneriske typer med deraf følgende quirky cafeer, udstillinger og andre kreative tiltag.

Gadekunst i Elbenstrasse, Neukölln. På skiltet står på Berlinsk ”Ditt hat Jesicht” (det har ansigt)
Gadekunst i Elbenstrasse, Neukölln. På skiltet står på Berlinsk ”Ditt hat Jesicht” (det har ansigt)

På grund af den nylige udvikling findes der i Neukölln meget stor variation. Hvor andre kvarterer er langt mere homogene, kan dette Kiez byde på alt fra virkelig ”schäbige” indvandrerbutikker med alt grimt i plastik over ”Bioladen” (store købmændsbutikker med økoprodukter) til kædebutikker som ses overalt i Tyskland.

En fin ny barber i Flughafenstrasse og grafiti/gadekunst i Boddinstrasse, Neukölln
En fin ny barber i Flughafenstrasse og grafiti/gadekunst i Boddinstrasse, Neukölln

Her findes også et absolut pudsigt kvarter ”Das Bömische Dorf”, som oprindeligt at grundlagt af Herrnhutterne i 1700-tallet (også kendt som Brødremenigheden – se samme, som har grundlagt Christiansfeld i Sønderjylland). Lige midt i storbyen ligger denne 1,5 etager høje landsby, delvist oven i købet med bindingsværk, og med en meget, meget smuk (og halvt privat) temapark ”Comenius Garten”, som man betræder med en vis andægtighed.

Hyggeligt lille bondehus i Bömisches Dorf
Hyggeligt lille bondehus i Bömisches Dorf

Hvilket er dit favoritkvarter i Berlin? Og hvorfor?

Berlin er en moderne storby – blandet med en hel masse fortid. De fleste af bygningerne er fra samme tid som København (1800-tallet til starten af 1900-tallet, i Berlin også kaldet ”Gründerzeit”), men de er lige en etage højere end i den danske hovedstad. Mange af de mindre sidegader er stadig brolagte og der er træer i stort set alle gaderne (der kunne vi godt lære noget af Berlinerne!) Pr. kilometer gade, er der i snit hele 82 træer, hvilket giver et meget behageligt klima og et smukt, saftiggrønt flimrende lys. I Berlin finder man alt fra små landlige bygninger i Neuköllns ”Bömisches dorf” over de mange ”Gründerzeit” huse til moderne stål-og-glas-paladser, der kæmper om enten at være maximalt kedelige eller – innovative.

Gennemsnitlig beboelsesgade i Neukölln
Gennemsnitlig beboelsesgade i Neukölln

Man kan stadig (hvis man ser efter) fornemme, hvilke kvarterer der hørte til hhv Vest- og Østberlin på husenes facader.

De huse som overlevede bombardementerne, var ofte ret beskadigede, men de to sektorer gik til opgaven på hver sin måde: i Østerberlin lod man generelt stå til, mens man i Vestberlin ofte valgte at slå den stukkerede og dekorerede (men beskadigede) puds helt ned og så give det et jævnt lag stænkpuds. Umiddelbart en god løsning fordi huset hurtigt og billigt blev repareret og dermed atter så nogenlunde præsentabelt ud – men ærgerligt fordi meget af husets charme forsvandt.

Man kan genkende den slags huse på, at de umiddelbart ser moderne ud, men ser man nærmere på vinduerne og hoveddørene, vil man bemærke, at de er fint profilerede og dekorerede. Opgangene som man kan skimte gennem hovedørenes ruder står som regel også uændrede: med smukke flisegulve, stuk og bemalinger. Husene i Østerlin led derimod den kranke skæbne blot at forfalde mere og mere, hvilket til gengæld betød, at de kunne renoveres tilbage til deres oprindelige udseende efter Murens fald.

Cafe Anna Blume på Käthe Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg
Cafe Anna Blume på Käthe Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg

Dette er tydeligst i Berlins smukkeste og mest charmerende kvarter: Prenzlauer Berg. Det har tydeligvis tidligere været et velhaverkvarter (ses på de meget brede fortove med kæmpestore granitfliser og de smukke bygninger), før det blev det billigste af det billige på grund af forfaldet. Og nu hvor de fleste bygninger er blevet nænsomt (og kostbart) renoverede og Birkenstock-beklædte børnefamilier, der køber ind i Bioladen flokkes omkring Käthe Kollwitz Platz blandt de lækre restauranter, er der en hel anden vibe end dengang. Det er nu blevet et velhavekvarter for den akademiske/kunstneriske elite med alle mulige spændende tiltag uden af den grund at have mistet den særlige Berliner-ånd.

Lalique smykker hos Kunstgewerbemuseum Berlin
Lalique smykker hos Kunstgewerbemuseum Berlin

Hvor finder man de smukkeste smykker i Berlin?

Jeg har af gode (professionelle) grunde besøgt mange guldsmede i Berlin og der er helt sikkert meget dygtige kolleger iblandt. Men jeg må tilstå, at jeg finder størst inspiration i antikke smykker, der ikke mindst kan ses på Kunstgewerbemuseum eller Bröhan Museet, hvor man blandt andet finder genstande fra Jugenstil (Art Nouveau), Art Deco og Funktionalisme i kvarteret Charlottenburg.

Her har jeg en del gange stået og med en tegneblok og min pen ”set” grundideen i et smykke, som jeg så har tegnet min egen (ofte radikalt meget anderledes) version.

"Et

Hvad er en absolut #MustDo i Berlin?

Elsker du som jeg at sy, er der et absolut must at du skal besøge Hüco Stoffe lidt nord for Charlottenburg. Butikken gemmer sig i et røvsygt kontor/industrikvarter og en ditto bygning. Men indeni finder man ALT hvad hjertet kan begære af stoffer på i alt 1200 kvadratmeter og heldigvis er der i et hjørne siddepladser til de uheldige medrejsende, der ikke interesserer sig for stoffer – en god idé, for en time rækker sjældent!

Hüco Stoffe. Grimt udefra – et slaraffenland for syentusiaster indeni
Hüco Stoffe. Grimt udefra – et slaraffenland for syentusiaster indeni

Og så lyder det faretruende som en kliche, men det er faktisk en fremragende idé at tage en runde med en af de guidede busser eller kanalbåde. Berlin er STORT! Selv med 10 år på bagen har jeg kun kradset i overfladen af, hvad man kunne se og gøre i denne fantastiske by. Sådan en ”Stadtrundfahrt” er derfor en fremragende måde at skabe sig et overblik, mens man hviler sine trætte turistfødder lidt.

Hüco Stoffe
Lise-Meitner-Straße 7-9, 10589 Berlin

Er der noget, du altid bare skal når du er i Berlin?

Jeg skal altid have en ”Döner im Brot”: Den Berlinske version af et pita kebab, bortset fra, at det tørre pitabrød er skiftet ud med et trekantet og mere saftigt/luftigt brød, som ristes sprødt før det læsses med the usual suspects. Det gør de naturligvis allerbedst i Neukölln, hvor Tyrker-andelen stadig er nær landets højeste.

Döner im Brot – et solidt måltid!
Döner im Brot – et solidt måltid!

Noget du f.eks. skal drikke, når du er Berlin?

Tyskerne har opfundet ”Radler” – altså en blanding af lyst øl og sodavand. Har man ikke prøvet det, lyder det ækelt, men det er ualmindeligt forfriskende med øllets (nu reducerede) bitterhed og citronvandets sødme og lethed. Klassikeren udi øl-med-noget-sødt er naturligvis ”Berliner Weisse”: Hvedeøl med enten hindbær eller ”Waldmeister” sirup. Sidstnævnte er irgrønt, smager udefinerbart friskt/sødt, er typisk tysk og drikkes af store skåle eller pokaler med et sugerør.

Berliner Weisse – glimrende på en varm sommerdag
Berliner Weisse – glimrende på en varm sommerdag

Hvilken er din yndlingscafé/bar?

I Berlin kan man nærmest ikke sparke sig frem for hyggelige barar og cafeer med masser af sjæl. I Neukölln er mine favoritter det antikt-indistrielle ”Prachtwerk” i en sidegade til Karl-Marx Strasse i Neukölln eller ”Café Rix”, der gemmer sig i en baggård i samme gade. – I øvrigt også lidt af et geheimtip, fordi man altså skal vide hvor fint et guldbemalet og stuk-forsiret et rum der gemmer sig her, for overhovedet at finde på at gå derind (forudsat at du i det hele taget opdager her ligger en café). Jeg elsker den slags gemte hemmeligheder og det er ofte værd at kigge ind i baggårdene i Berlin!

Cafe Rix ligner ingenting udefra og overrasker med massiv guldbronze når først man får fundet derind
Cafe Rix ligner ingenting udefra og overrasker med massiv guldbronze når først man får fundet derind

Hvor i Berlin har du fået dit bedste måltid?

Eins44” ligger i netop sådan en baggård i Neukölln og var for nyligt en stor kulinarisk overraskelse! Restauranten er indrettet i et gammelt destilleri og minder dermed i stil lidt om Prachtwerk. Men her kan man ud over drikkevarer få GOD mad af den internationale fusions-art, ikke ulig Madklubben. Min favorit var forret nummer to med persillerod, pære, karse og gedemælk. Det lyder mærkeligt, men var overraskende godt. Husk at bestille bord!

 eins44 Kantine Neukölln

Richard Otto Reichel

Elbestrasse 28/29

 12045 Berlin

Med en sætning: hvorfor skal man rejse til Berlin?

Berlinerne (specielt de knapt så velhavende) har forfinet kunsten at arbejde kreativt med det man har, hvilket så enkelt sammenfattes i en tidligere borgmesters citat: ”Berlin ist arm aber sexy”. Det udmønter sig i en udpræget kreativitet efter devisen ”arbejd med det du har”, som resulterer i både stor charme såvel som en vis, til tider relativt høj, mærkelighedsgrad.

Mærkelig natklubfacade i Richardstrasse, Neukölln
Mærkelig natklubfacade i Richardstrasse, Neukölln
Hyggelig cafe i Kreuzberg
Hyggelig cafe i Kreuzberg

Har du en berlinsk hemmelighed (et insidertip) du gerne vil dele her på bloggen?

Berlins bedste loppemarked er uden tvivl loppemarked am Mauerpark i Prenzlauer Berg. Et af de bedste og mest varierede loppemarkeder jeg har været på og hvor jeg har gjort adskillige fund. Loppemarkedet er MEGET stort og har også en hel del madboder, boder med nye ting/kunsthåndværk OG (ikke mindst) et toilet 😉

Du kan som altid få meget skrammel på loppemarkedet Mauerpark, men guldkornstætheden er relativt høj!
Du kan som altid få meget skrammel på loppemarkedet Mauerpark, men guldkornstætheden er relativt høj!

Vielen Dank for Karin Castens’ rejsetips til Berlin.

Hvis du vil have mere inspiration fra Karin, kan du følge Karin Castens fortryllende univers på castens.com
(Fotos: © Karin Castens 2017)

Find mere inspiration til storbyferie her på bloggen – fik du fx læst rejsetips til Cape Town eller måske Ugens turist, med forfatter Sabine Lemires rejsetips til Paris?

Nye rejsetips?

Hvis du vil have besked, når der kommer nye indlæg på Merolli's Micropolis, så tilmeld dig på email nedenfor

Pin Print

2 Comments

    1. Tusinde tak, Anita. Jeg vil snart til Berlin igen, også skal jeg da klart se udstillingen. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *