Geskes rejsetips til Rom – den evigt skønne stad

Jeg har i denne uge interviewet Geske Fischer-Hansen om rejsetips til Rom. Så læs med her og få ny inspiration til din næste tur til den evige stad.
Geske Fischer-Hansen

  • Hvem: Geske Fischer-Hansen, bygger kommunikerende organisationer, senest hos Digitaliseringsstyrelsen. Desuden politikone, spejdermum, læsehest og Københavner med stort K.
  • Hvad:  Elsker livet, mennesker, smukke ting og GOD kaffe,
  • Hvorfor: Udover min egen italienske familie er Geske den person jeg kender med den største passion for Rom, og med sine mange rejser dertil, har hun opbygget et indgående kendskab til byen.

Hvad er det med dig og Rom?

Jeg har trådt mine barnesko i byen. Blev kørt fra DK til Rom i en Fiat 128, da jeg var seks uger gammel og boede der til jeg var fire år. Mine forældre har taget sproget til sig og har som arkæologer haft deres faste gang i byen siden. Jeg taler desværre kun menukort-italiensk, men det kan man også komme langt med i Italien.

Jeg har holdt kontakt til min allerførste veninde Laura, som jeg blev passet med, da vi var to år. Det er i høj grad hendes fortjeneste, at jeg kommer hyppigt retur og at jeg nu har lært byen at kende som voksen. For mig er Rom den skønneste by og jeg bliver intet mindre end lykkelig, ligeså snart jeg indånder trafikosen og står i en bar og får den første kop kaffe og en sandwich med tun (tramezzini tonno d’oro).

Hvad er den perfekte dag for en førstegangsbesøgende?

Roma
Roma

Det gode ved Rom er, at den er overskuelig. Man kan nå byen rundt på en dag og få en fornemmelse af byens storhed plus se rigtig mange af de ’must sees’, som kan ses fra gaden. Udfordringen er klart de lange køer til seværdighederne, som nemt kan give en masse spildtid. Derfor er det også min anbefaling at tage af sted uden for sæson. Vi er der typisk i december og februar.

Jeg ville starte dagen med cappucino og en cornetto (sød croissant) – drop hotellets morgenmad! Tag kaffen sammen med romerne – det er dyrere at sætte sig ved et bord. Tag derefter en ’hop on off’ bus. Der er masser af ruter, så der vil altid være en tæt på, hvor du bor. Tag turen rundt og få fornemmelsen af, at byen er bygget på de syv høje og at der er spor fra de gamle romere overalt. Det giver et godt overblik, som du kan lægge din videre plan ud fra.

Gå fx stille og roligt gennem byen på den ene side af Tiberen og se steder som Piazza Navona, Fontane di Trevi, Piazza del Popolo og Pantheon. Sidstnævnte er for mig helt magisk – både i sol og regn. Se op gennem hullet i kuplen og tænk over, hvor vildt det er at kunne bygge sådan. Nøglen til denne magi er beton, som romerne anvendte meget tidligt.

Når sulten melder sig stopper du og finder en rar restaurant. Efter et godt måltid, kan du trisse videre gennem byen med kaffepauser og is, når du har lyst.

Sidst vi var i Rom, havde vi en fantastisk oplevelse med at se en virtuel rundtur i det gamle Rom (Palazzo Valentini). Det tænker jeg også, er en rigtig god intro til byen, fordi det giver både voksne og børn en fornemmelse af, hvordan alle byens ruiner egentligt har set ud.

Er Rom ikke en voksen-by?

NEJ! Jeg forstår ikke familier, som påstår, at storbyer ikke er for børn. Der er masser at se – det handler bare om at du som voksen evner at forberede sig og formidle. Jeg har fx tidligt lært min datter Livia at tælle fredsduer i de romerske kirker. Det gør, at det er hende som trækker os andre afsted og finder sjove nye kirker i byen. Når hun har talt til fx 30 duer udløser det en is eller en gave. Desværre er hun nu så stor, at hun selv kan huske, hvad det er for kirke, hvor man kan finde hele 21 duer – så det er sgu blevet en dyr fornøjelse 🙂

Fredsduer i Rom
Fredsdue

Et andet trick er at finde flest mulige dyr på springvand og bygninger. Det er også sjovt for de voksne og gør, at man oplever byen på en ny måde hver gang. Og så vender vi altid tilbage til katte-børnehjemmet v Largo Argentina. Her bor kattene ved en stor udgravning og bliver forkælet af frivillige, så de er ret så tykke, men bærer ofte præg af et tidligere hårdt liv.

tartarughe
Fine skildpadder på Fontana delle Tartarughe på Piazza Mattei

Byens bedste bamsebutik ligger på Piazza Navona (Al Sogno). Der er vist ikke et dyr i verden, som ikke findes som bamse her. Jeg har stadig min vildsvineunge fra jeg blev to år og min datter har vist efterhånden også en hel samling af nuttede dyr (præmie for de mange fredsduer!).

Og hvad vil du anbefale til den, som (tror) han har set alt?

Min yndlingstur starter ved Piazza Venezia, hvor man går i retning af Aventinerhøjen. På vejen ser man Circus Maximus og man kommer forbi Sandhedens mund (Bocca della Verità), hvor man kan tage et stop, hvis køen ikke er for lang. Oppe på højen ligger den skønneste appelsin-lund med udsigt over hele byen. Perfekt sted til selfies eller årets julekort. Ved kirken Santa Sabina kan man se gennem nøglehullet og få det perfekte blik på Peterskirken.

Appelsinlund ved Aventinerhøjen

Turen fortsætter gennem stille veje med store villaer og neden for bakken kommer man til bydelen Testaccio. Her er højen skabt af potteskår og området indeholder de gamle slagtehaller. Gå tur i Città dell’altra Economia , som er en slags fristad med eget flag, hvor der ofte er forskellige former for festivaller og økomarked.

I området ligger der rigtig mange skønne restauranter, fx Perilli eller Pecorino eller restauranten Checchino Dal 1887, som også ligger lige over for de gamle slagtehaller og derfor har speciale i resterne fra de riges bord – indvolde. Gå hjem langs floden i retning af Trastevere. Hvis det er lørdag, er det oplagt at gå over broen og gå på Porto Portese, som er et gigantisk loppemarked.

Hvordan spiser man sig bedst gennem byen?

Der er så meget skøn mad, at alle måltider handler om at smage mest muligt uden at spise for meget. Jeg har en håndfuld retter, som jeg skal bestille hver gang, jeg er i Rom. Men jeg prøver også at udfordre mig selv og få nye smagsoplevelser. Der er masser af dejlige steder at spise, og det er sjældent, at man er rigtig uheldig.  Jeg holder mig dog generelt væk fra de værste turistfælder på pladser og hovedgader, og hvis du kan høre lyden af en mikrobølgeovn skal du straks flygte. Anders Grøndahl har udgivet en god lille guide, (Spiseguiden til Rom) som ikke fylder i tasken og hvor der altid er en restaurant i nabolaget.

Pasta er der masser af. Favoritterne i min familie er Vongole (hjertemuslinger), Carbonara (æg og bacon) og Cacio e pepe (pecorino og peber). Min datter spiser sig gennem byens Carbonara’er og giver point. Igen en god børnebeskæftigelse. Pizza er også et hit, men spis det på de rigtige pizzariaer, fx Ai Marmi på Viale Trastevere.

Min yndlingsret er Carciofi alla giudìa (friturestegte artiskokker), som du får bedst i det jødiske kvarter hos fx Giggetto al portico d’Ottavia. Og så skal jeg have en portion Melanzane alla parmigiana, som er skøn ovnret med aubergine og masser af ost. Bedste dessert, som desværre er sjælden, er Monte Bianco (marengs med kastanjepure).

Carciofi i Rom
Carciofi

Fem andre tips til Rom

  • Spis på Hostaria da Nerone tæt på Colosseum – den perfekte allround romerske restaurant
  • Besøg Museo Nazionale Romano – de skønneste mosaikker og freskoer (og ingen lang kø)
  • Køb handsker hos Sermoneta
  • Gå en tur i Borgheseparken – og bestil eventuelt billetter til Galleria Borghese hjemmefra
  • Køb friskkværnet kaffe med hjem fra fx Castroni eller Sant’ Eustachio Il  Caffe
Museo Nazionale Romano
Museo Nazionale Romano

Bonusinfo

Geskes veninde Laura lejer en lejlighed ud i området Monte Verde. Så hvis du får lyst til at besøge byen og har brug for plads til venner eller børn, kan du eventuelt høre om lejligheden er ledig. Send en mail til geskefiha@gmail.com

Afslut sætningen: “Vidste du, at man i Rom…”

..kan komme hjem og spise hos en sand italiener? Hvis du vil have en helt særlig madoplevelse, kan du være heldig at få bord hos The Eatery in Rome, hvor danske Sofie og hendes italienske mand Domenico serverer herligheder i deres egen lejlighed.

Grazie mille for Geske Fischer-Hansens rejsetips til Rom.

Hvis du vil have mere inspiration fra Geske, kan du følge Geske på Twitter og Instagram: @geskefiha
(Fotos: © Geske Fischer-Hansen 2018)

Find flere gode rejsetips til Italien her på bloggen. Fik du læst Turen går til Bologna?
Eller hvis du er grebet af det smukke Sardinien, så læs fx flere blogindlæg om Sardinien under kategorien Alghero

Nye rejsetips?

Hvis du vil have besked når der kommer nye indlæg på Merolli's Micropolis, så tilmeld dig på email nedenfor

 

 

Pin Print

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *