Birte Lundgreens rejsetips til Sydøstengland

Jeg har i denne uge interviewet Birte Lundgreen om hendes rejsetips til Sydøstengland i Virginia Woolfs fodspor. Læs med her og få ny inspiration til din næste rejse:

Birte Lundgreens rejsetips til Sydøstengland

Hvem: Birte Lundgreen. Oprindelig er Birte uddannet som magister i klassisk arkæologi fra Københavns Universitet og har en Master of Art in Classics fra King’s College London. I 2008 afsluttede hun en lederuddannelse ved konsulentfirmaet Ankerhus og har siden 2011 arbejdet som sekretariatsleder på Copenhagen Business School.

Hvad: Birte er et berejst menneske, der har formidlet og forsket i antikken og kulturmøder dengang og nu gennem de sidste 20 år. Storbritannien, Italien, Kenya og Ægypten har udover Danmark dannet rammen for hendes personlige og professionelle liv.

Hvorfor: Birte arbejder ved siden af hendes lederjob på CBS med kulturforståelse på tværs af tid og sted. Hun afholder bl.a. foredrag og arrangerer rejser med udgangspunkt i viden om oldtiden og med helt konkrete eksempler fra myterne, fra historien, fra forskningen. Du er meget velkommen til at kontakte Birte, hvis du er nysgerrig på at høre nærmere: birte@tidsrejse.dk

Hvorfor anbefaler du lige præcis Virginia Woolf og denne del af England?

Who’s afraid of driving on the left? Med en parafrase over titlen på Edward Albees teaterstykke fra 1962, ”Who’s afraid of Virginia Woolf”, vil jeg fortælle, hvorfor du skal tage chancen og tage ud af London, leje en bil, besøge landsbyer og opleve landskaber i Sydøstengland, du næppe har set før.

Jeg har studeret og arbejdet en årrække i London og kender derfor allerede denne fantastiske by rigtig godt. Jeg boede i det sydøstlige London, på kanten af Kent, og tog ofte på ture i det engelske land. Jeg besøger stadig jævnligt England, oftest London eller Yorkshire, hvor jeg har familie. Jeg nyder at læse engelsksproget litteratur, og min lille bogklub (Littchicks) besluttede for et par år siden at læse Virginia Woolfs klassiker ”Til Fyret”.

Vi blev så grebet af Virginia Woolfs helt særlige måde at skrive på, at der fulgte flere bøger efter af samme forfatter, særligt ”Mrs Dalloway”. Virginia Woolf beskriver i bogen en enkelt dag i en lille gruppe menneskers liv, alle centreret omkring Mrs Dalloway. Det er på en gang en banal hverdag i begyndelsen af det 20. århundrede. Samtidig forstår man, at det er enestående øjeblikke. Altså som livet.

Hvor skal man starte?

Måske kender du filmen, ”The Hours”, bygget over Pulitzer prize vinderen Michael Cunninghams bog af samme navn? Hovedrollerne spilles af Meryl Streep, Julianne Moore og Nicole Kidman, som vandt en Oscar for best actress i 2002/3.

Filmen udspiller sig i princippet på én dag i begyndelsen af det 21. århundrede, men der er klip til 1950’erne og tilbage til Virginia Woolfs levetid. Nicole Kidman spiller Virginia Woolf i filmen, og vi får et indblik i hendes skriveproces og store mentale udfordringer. Disse scener foregår i det smukke sydøstlige England, i hendes andet hjem, Monk’s House i Rodmell, Lewes, East Sussex. Her boede Virgina Woolf med sin mand og forlægger Leonard Woolf og med sin søster, billedkunstneren Vanessa Bell, i nærheden i Charleston Farmhouse.

Det er her vi starter turen. Virginia Woolf og Vanessa Bell’s to hjem i East Sussex er både eksempler på smukke engelske landlige huse og haver. De danner også rammerne for to fascinerende og inspirerende kvinders liv i første halvdel af det 20. århundrede. Du behøver ikke at have læst bøger af Virginia Woolf eller set filmen ”The Hours”, men jeg tror, du vil være nysgerrig på at vide mere, når du har besøgt deres hjem.

Monks house garden i Sydøstengland
Haven ved Monk’s House, i april

Virginia og Vanessa var kvinder, der blev født i slutningen af det 19. århundrede, hvor det kun var mænd, der fik en uddannelse. Kvinder forventedes at gifte sig, føde børn og passe dem og deres ægtemand. Kun Vanessa fik en uddannelse, som maler, men Virginia blev skribent og siden berømt forfatter.

De blev begge gift. Vanessa med kunstkritikeren Clive Bell og blev mor til 3 børn. Virginia blev gift med en forlægger, Leonard Woolf, som støttede hende umådeligt i hendes forfatterskab. Virginia fik aldrig børn og led af alvorlige depressioner det meste af sit liv. Hun druknede sig i floden Ouse, nær sit hjem, Monk’s House, i 1941. Vanessa døde i 1961 i Charleston Farmhouse.

Begge kvinder kæmpede for at blive anerkendt for deres kunstneriske virke. Både Virginia og Vanessa var som ganske unge med til at starte the Bloomsbury Group i London. Sammen med deres brødre mødtes de her med andre unge, mænd, der som brødrene gik på Cambridge Universitet.

John Maynard Keynes var bl.a. også med i denne gruppe af intellektuelle, der alle var overbeviste om kunstens betydning for samfundet. Deres arbejde har haft stor betydning for litteratur, æstetik, kritik og økonomi, såvel som til vores holdninger til feminisme, pacifisme og seksualitet.

Charleston Farmhouse i Sydøstengland

Hvad kan man ellers lave i området?

De to hjem i East Sussex, der næsten står som i søstrenes samtid, viser tydeligt, hvordan de brød med konventionerne i måden at indrette sig på. De viser også hvordan de levede med ægtemænd, venner, elskere og børn. Samtidig byder området på mulighed for afstikkere til en af Englands største herregårde, Knole, hvor Vita Sackville-West voksede op. Hun havde en overgang et forhold til Virginia Woolf og danner forlæg for Virginia Woolfs hovedperson i bogen Orlando (filmatiseret med Tilda Swinton i titelrollen).

Eller man kan køre til Ashdown Forest, som danner rammen om Christopher Robins opvækst og hans far A.A. Milnes fortællinger om Peter Plys. En ny film, ”Goodbye, Christopher Robin” fortæller bevægende om baggrunden for fortællingerne.

Seven Sisters i Sydøstengland

Hvis man kører mod havet i øst i Sussex kommer man til de fantastiske klinter, Seven Sisters.  De knejser enestående smukt mod den engelske kanal. Det er muligt at parkere tæt på og vandre ned til klinterne gennem smukke bølgende marker.

Hvor skal man spise og drikke?

Der er selvfølgelig altid en pub i nærheden til at slukke tørsten og stille sulten. Dette område af England byder faktisk også på præmieret mousserende vin. Besøg fx the English Wine Centre som ligger tæt på Berwick Church. Kirken er udsmykket af Vanessa Bell, hendes elsker, Duncan Grant, og hendes søn, Quentin Bell.

Og har du brug for at balancere disse moderne familieformer, så aflæg en visit i All Saint’s Church i Tudeley, som har de smukkeste glasmosaikker af Chagall.

Jeg håber, du har lyst til at gøre rejsen, med dine egne afstikkere, og kan kun understrege, du har noget fantastisk i vente.

Her er et forslag til fire dage i Sydøstengland i Virginia Woolfs fodspor, baseret på Birtes erfaringer:

 

Torsdag

Ankomst Gatwick – leje af bil – kørsel til overnatning.

Vi valgte en fantastisk beliggende og hyggelig cottage gennem AirBnB i Streat, Hassocks. Går man ud af huset ligger smukke bakker og masser af muligheder for vandreture

Torsdag aften fx middag på Half Moon Inn, Ditchling Road, Plumpton, Lewes BN7 3AE, United Kingdom Phone: +44 1273 890253

Fredag

Rolig start med kaffe, te, morgenmad – eller stå evt tidligt op og gå en turJ Afgang til Berwick Church ca 10.30

Berwick Church ca 11/11.30 (gratis adgang – åben fra 10 til solnedgang)

Frokost på English Wine Centre restaurant – frokost kl 13 (der er fem minutter i bil fra kirken, man kan let gå, hvis man vælger et par glas dejlig engelsk vin, så bliver man luftet på vejen tilbage til bilen)

  • Restauranten er Michelin Recommended; forretter £ 5.50-7.90, hovedretter £ 14.50-28 og dessert £ 5.50-9

Derefter

Charleston Farmhouse (åben 13-17(18)) – rundvisning i huset anbefales – det tager en times tid (bestil i forvejen over nettet; entré £ 11)

  • Ca 15 min kørsel fra restaurant/kirke – man skal være der i god tid før sin tour
  • Den smukke have ser man på egen hånd og der er åbent til 18

Firle – landsby 5 min i bil fra Charleston, hyggelig, og her ligger:

  • Ram Inn, hvor Virginia Woolf og kompani også har boet – og her kan man spise til aften: De serverer fortrinlige G&Ts. The Street, Firle, Nr. Lewes, East Sussex, BN8 6NS

Lørdag

I en eller anden rækkefølge:

Seven Sisters (det tager 50-60 min at køre fra Hassocks) fx 11-13 – kæmpe og smukke hvide klinter, som ved Dover men frit beliggende:

Frokost evt finde et sted på vejen (The Tiger el. Cuckmere Inn) eller nær Monk’s House?

Monk’s House (oplæsning ved en engelsk skuespiller af passage fra et af Virginia Woolfs værker– skal bestilles, men gratis og meget stemningsfuldt). Sæt tid af til at se haven bagefter. Buster af Virginia og Leonard Woolf i haven, og ikke mindst det lyst hus Virginia Woolf sad og skrev mange af sine romaner i. (Huset er åbent 13-17, haven 12.30-17.30; entré £ 5.50)

Lewes – hyggelig by, spis evt middag hér

Søndag

All Saint’s Church, Tudeley (Chagall glas mosaik) (adgang 12-18, gratis)

  • Ligger godt en time fra huset, 15-30 min fra Knole, og 40-60 min fra Gatwick

Frokost, fx på the Plough, Ivy Hatch, ved Ightham- bestil bord hvis du vil være sikker på at få et til Sunday Roast. Fantastisk stemning, åbent ildsted; gæsterne var familier i flere generationer, cykelrytter i stive knopsko, vandrere og smarte folk i hurtige biler.

Knole (Vita Sackville-Wests fødehjem og kolossal herregård med tilhørende park, hvor det vrimler med hjorte. (åben 11-16, Park (dog ikke parken som er åben fra daggry til solnedgang); entré £ 7.60)

Eller

Prøv at kaste med pinde på broen i ”100 Acre Woods” – berømt fra A.A. Milnes bøger om Peter Plys – ligger i Ashdown Forest 

Til lufthavnen – Gatwick

Many thanks for Birte Lundgreens rejsetips til Sydøstengland i Virginia Woolfs fodspor.

Hvis du vil have mere inspiration fra Birte, kan du booke hende til et foredrag på birte@tidsrejse.dk
Fotos: © Birte Lundgreen 2017

Find mere inspiration til eventyrlige ferier i England her på bloggen. Fik du læst Abbotsbury – og måske din egen engelske camino?
Eller måske vil du hellere inspireres om Paris, så læs fx Ugens turist, med forfatter Sabine Lemires rejsetips til Paris

Nye rejsetips?

Hvis du vil have besked, når der kommer nye indlæg på Merolli's Micropolis, så tilmeld dig på email nedenfor

Pin Print

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *